Adem Hoca Çeşmesi’nin açılışı, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Çeşmenin restorasyonu, bölgedeki tarihi eserlerin yaşatılması ve halkın hizmetine sunulması amacıyla gerçekleştirildi. Açılış programında yapılan konuşmalarda, bu tür projelerin devam edeceği ve kültürel mirasın korunmasının önemine vurgu yapıldı.
Balcıoğlu: Geçmişimizle Geleceğimiz Arasında Köprü Kurma Yolunda Önemli Bir Adımı Birlikte Atıyoruz
“Değerli misafirler, sevgili Silivrililer, bugün burada, Silivri ilçemizin tarihine sahip çıkma ve geçmişimizle geleceğimiz arasında köprü kurma yolunda önemli bir adımı birlikte atıyoruz. Bugün sizlerle birlikte tarihi Adem Hoca Çeşmesi’nin açılışını gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyorum.
Adem Hoca Çeşmesi, 1955 yılında yapılmış ve Cumhuriyet Dönemi’nin Osmanlı tarzı duvar çeşmesi tipolojisinin nadir örneklerinden biri. Üzerindeki ‘Sahibul Hayrat’ yazılı kitabe, çeşmenin 1955 yılına ait olduğunu gösteriyor. Bu tarihi çeşme, 1964 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.
2024 yılında, projelerimiz İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Göreve gelir gelmez, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın sağladığı ödenek desteği ile restorasyon çalışmalarını başlattık ve tamamladık.
Biliyorsunuz seçim döneminde söz vermiştim, Silivri’nin muhafızı olacağım, topraklarını, kültürünü ve değerlerini koruyacağım demiştim.”
Adem Hoca Çeşmesi, 1955 yılında yapılmış ve Cumhuriyet Dönemi’nin Osmanlı tarzı duvar çeşmesi tipolojisinin nadir örneklerinden biri.
Silivri’nin tarihi ve kültürel dokusunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yapılan bu tür projelerin artarak devam edecek.