h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
a

5 Yıl Önce, 10 Yıl Sonra

5 Yıl Önce, 10 Yıl Sonra
2

BEĞENDİM

Ben 10 yıl önce 5 yıl sonra olarak ters taklak ederek söylesem daha anlamlı olacak sanıyorum…

Silivri’de yerel medyanın icraatları siyasi oluşumlara nasıl etki ediyor, ne kadar gücü var! Yerel medya, doğru mu kullanılıyor, (Siyasiler için) Yerel medya tercihlerini doğru mu yapıyor?..

5 yılda bir yapılan yerel seçimler; yerel medya için bir düğün gibi karşılanıp bir cenaze merasimi ile son bulur!

Öncelikle nasıl hazırlanırız bu düğüne diye empati yapmamız lazım!.. Çünkü yanında yer alıp, destek vereceğimiz adaya vereceğiniz gücün hazırlanışını kontrol etmemiz gerekecek!..

10 yıl, hatta 15 yıl öncesine dönersek, Yerel Medyayı çok çabuk karşısına alan bir belediye başkanımızın medya savaşlarına şahit olacaksınız. Destek veren basın mensupları iki kişiyi geçmezdi. 10 yıllık iktidarı boyunca bir didişme içindeydi ama 2. Dönemini de kazanabilecekti?..

Yukarıda sorduğum soru şıklarından biri cevap bulabilecek mi? Neydi sorumuz: “Yerel medya nasıl etki ediyor, ne kadar gücü var?..”

Bir önceki 5 yıl bakarsak, Yerel Medya’nın çoğunluğunun desteklediği, destek vermeyen bir veya iki basın mensubunun olduğunu görürüz!..

Belediye Başkanının seçimleri yine kaybettiğini görüyoruz!..

Soruyu değiştirerek soruyoruz!

Mevcut yerel yönetime, yerel basının desteği olamadı mı?

Düğün günlerinden sonra 5 yıl boyunca yönetim takip edilmedi mi? Bilgi aktarımı yapılmadı mı? Sadece alkış yapılıp, eleştiri yapmadık mı, iyi ile kötüyü, ayrıştırıp işaret etmedik mi? Halkın teveccühü ile teselli edilip, eleştiriye mahal konuları iletmedik mi? Yani 5 yıl sırt üstü yatıldı mı?..

5 yıl boyunca izleyen basın aynı zamanda öngörüsünü yansıtamadı mı? Şayet, basın doğru öngörü yapamadıysa, mevcut aday kaybettiyse, basın seçmenlerin gerçek tercihlerini yansıtmada başarısız olmuş olabilir mi?..

Yani, basının bazen seçmenlerin eğilimlerini tam olarak yakalayamadığı ve öngörülerinde de yanıltıcı olabileceğini düşünelim mi?..

Yani 10 yıl önce doğru çalıştığına inandığımız basın dinamikleri, destek vermede zayıf mı kaldılar! Eleştiri yanlarının geliştiğini, destek yanlarının hiç kullanılmadığı bir medya dünyası içinde miydik!..

Ya Yerel Yönetim?..

Bu durumu okuyamadılar mı?..

Şimdi ki duruma bakalım!..

Silivri Belediyesinin yeni oluşumu hakkında basın kadrosundan hiç çatlak ses çıkmadı…

3 gün sonra eleştiri okları ve yerel medyanın kuvvetli yanı ortaya çıkacağından eminim! Bence Yerel Medyanın bu yönü Bora Başkanı diri tutacak devamlı bir teyakkuz hali yaşayacağından onu da karşı harekete geçirecektir. Önceki dönemlerinden bunu en iyi bilmesi gereken kendisidir!..

Siyasi partiler, siyasal hayata egemen oldukları ülkelerde Bir siyasi parti belediye başkanı adayı kriterleri ile yerel dinamikleri nasıl etkiler?

Adayın partinin ideolojisine uygun olması yazılı ve görsel basını etkili kullanması, konuşma becerisinin ve kabiliyetinin yüksek olması, projelerin doğru aktarımı ön planda olup, hemşericilik, eğitim, yaş ve kariyer ise son sırada yer alacaktı.

Yukarıdaki kriterlere bakılınca 5 yıl boyunca basının desteklediği adayın nasıl kaybettiğini çok sorgulamamız gerekecek!..

Hani Nasrettin Hocanın dediği gibi “Hırsızın hiç mi suçu yok” yakınmasına eş değer bir durumda ortada yok mu sizce!…

Görev dağılımları doğru mu yapıldı? Doğru insan doğru yerde mi çalıştı?..

Birden fazla birimi, tek bir müdürlüğe bağlamak, bir kişiye yüklemek ne kadar doğru?

Aynı durumu, okuduğum kadarıyla yeni oluşumda da görev dağılımları yine aynı sistemde birimlerin tek bir müdürlüğe bağladığını görüyorum.

ilk uyarıyı benden alın!

Basının takibinde ve takribinde birebir konuşma eksikliği var, basın konjonktürün aynası erken uyarıdır, birimlerde görevli olan basınla iletişime geçen basın biriminin eksik kaldığını görüyorum.

Yeni oluşumda, birimlerin bir müdürlüğe bağlandığı sistem devam ediyor. Bu, görev dağılımında ve işleyişte sorunlara yol açabilir. Basın, bu tür konularda daha etkin bir rol almalı ve yerel yönetimlerin aynası olarak toplumu doğru bilgilendirmelidir.

Son olarak; basınla, birimler arasında iletişim eksikliği olduğunu görmekteyim. Basın, toplumu bilgilendirme ve yönlendirme konusunda önemli bir role sahiptir. Erken uyarılar ve eleştiriler, bu iletişim eksikliğini gidermek adına atılması gereken adımlardır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.